Záhradné slávnosti a diéta?
Počasie nám praje a láka k pobytu vonku. Oslávte s nami začiatok školského roka. Výživoví poradcovia NATURHOUSE pre vás pripravili slávnostné menu, ktoré je nielen chutné, ale aj ľahké.
Slávky na víne
Ingrediencie (pre 4 osoby): 2 kg čerstvých mušlí - slávok, olivový olej, 3 cibule alebo šalotky, 8 strúčikov cesnaku, zväzok petržlenovej vňate, ½ kocky masla, fľaša bieleho vína
Postup: Slávky preperte v čistej vode a otvorené mušle vyhoďte. Vo veľkom hrnci rozpáľte olivový olej a pridajte na väčšie kocky nakrájanú cibuľu a ochuťte soľou a bielym korením. Keď cibuľa zozlatne, pridajte strúčiky cesnaku a 2 diely masla a všetko nechajte dozlatista osmažiť. Potom pridajte biele víno a priveďte do varu. Keď sa zmes varí, pridajte slávky, ktoré prekladáme vrstvou nasekanej petržlenovej vňate. V hrnci by vám mal zostať ešte priestor pod pokrievkou. Varte cca 10 minút. Po uvarení zmes v hrnci pretrepte. Pri podávaní platí toto pravidlo. Jedzte mušle, ktoré sa počas varenia otvorili, tie ktoré zostali zatvorené, nejedzte. Podávame na tanieri zaliate omáčkou z mušlí a s bagetkou. Prázdne mušle môžete využiť ako lyžičky.
Ako si pripraviť mušle zistíte tu.
Čierna šošovica s grilovaným baklažánom a paradajkou
Suroviny: čierna šošovica (beluga) – podľa množstva porcií, čerstvý špenát, cibuľa, niekoľko strúčikov cesnaku, soľ, baklažán, paradajky, olivový olej, bylinky a korenie podľa chuti – provensálske bylinky, bazalka
Postup: Čiernu šošovicu namočte na 30 minút do vody (nie je to nutné), potom ju uvarte do mäkka, ale aby držala tvar. Na olivovom oleji speňte cibuľu, pridajte čerstvý umytý špenát a prelisovaný cesnak podľa chuti a poduste špenát do mäkka, na záver pridajte uvarenú šošovicu a dochuťte soľou a korením. Medzitým si nakrájajte baklažán pozdĺžne na plátky, posoľte a nechajte tvz. vyplakať, potom baklažány osušte papierovou utierkou. Plátky baklažánu a paradajky pokrájané na kolieska potrite olivovým olejom a posypte bylinkami a korením podľa chuti. Na gril rozložte plátky baklažánu a na každý plátok položte 2 kolieska paradajky a ugrilujte. Na tanier servírujte šošovicu so špenátom a navrch pridajte baklažán s paradajkou.
Pozrite sa na prípravu čiernej šošovice.
Limetkový cheesecake
Suroviny: kakaové sušienky FIBROKI, marmeláda DIETESSE.3, 2 polotučné tvarohy, 2 biele jogurty, želatínový ztužovač krému, šťava zo 4 limetiek, kôra z limetky, sezónne ovocie na ozdobu
Postup: Na dno tortovej formy rozlámte sušienky FIBROKI a potrite marmeládou DIETESSE.3. Rozmiešajte tvaroh a jogurty, pridajte vytlačenú šťavu z limetiek, kôru z limetky a ztužovač krému, pripravený podľa návodu na obale. Vyšľahanú zmes rozotrite na sušienky pokryté marmeládou a uhlaďte. Môžete ozdobiť sezónnym ovocím, napr. jahodami. Cez noc nechajte stuhnúť v chladničke.
Video s receptom nájdete tu.
Limonáda s lesným ovocím a PEIPAKOA ANTIOX
Ingrediencie: 400 g zmesi čerstvého lesného ovocia (maliny, černice, ríbezle), 2 litre jemne perlivej vody, sirup z agáve, 1 nápoj PEIPAKOA ANTIOX, mäta na ozdobu
Postup: Časť ovocia rozmixujte, ak vám vadia zrniečka, môžete rozmixovanú zmes precediť a podľa chuti dosladiť sirupom z agáve. Rozmixované ovocie prelejte do džbánku, zalejte jemne perlivou vodou a nápojom PEIPAKOA ANTIOX. Pridajte celé kúsky ovocia a ozdobte lístkami mäty.
Pozrite sa na zaujímavosti k receptu.