Na prázdniny so štíhlou líniou

Trendy vo výžive
Na prázdniny so štíhlou líniou

Pripravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE v Jindřichovom Hradci

Leto je krásne obdobie celého roka, ale málokto z nás si ho chce vychutnať so všetkým jeho potešením a zároveň nezapnúť si svoje obľúbené džínsy či kancelársku sukňu. Prvým opatrením je popremýšľať, kde na vás číhajú nástrahy. Priberáte po nekonečných večerných grilovacích večierkoch s priateľmi alebo sú to skôr poháre sladko vyzretého stredomorského vína či letných plážových drinkov alebo ste zapálenými záhradkármi a sezónu dozrievajúceho ovocia sa chystáte spracovať do ovocných knedlí alebo ríbezľových koláčov?

Pre záhradkárov
Ja som patrila do tretej skupiny a z tohto poznania som vyvodila dôsledky. Sezóna plná ovocia a zeleniny sa ponúka ako príležitosť dobiť sa zásobou nutričných látok z čerstvo konzumovaného ovocia k bohatým desiatám a ľahko spracovanej zeleniny do letných šalátov alebo pečených či grilovaných zmesí. Zvlášť ovocie s prímesou zeleniny alebo bylín môžeme spracovať do lahodných smoothie, ktoré je možné príležitostne konzumovať aj ako ľahkú náhradu jedla. Koláčiky som vymenila za čučoriedkový crumble, s ktorým skonzumujete veľa flavonoidov a antioxidantov, zato málo rafinovaných sacharidov, ktoré sú prítomné iba v podobe krusty z ovsených vločiek s troškou medu so škoricou. Ovocie sladím výhradne stéviovým sladidlom PECVA.

Pre milovníkov grilovania
Milovníkom grilovania poradíme, aby premýšľali predovšetkým nad voľbou grilovacích surovín. Odporúčam sa vyvarovať konzumácii ťažkých steakov v neskorých večerných hodinách. Namiesto toho si môžete ugrilovať napríklad pražmu alebo zubáča. Nedojedajte sa chlebom, ale pripravte si grilovanú špargľu, pečené papriky alebo kukuricu. Grilované letné jabĺčka a cibule budú lahodiť s bravčovou panenkou. Ak budete grilovanie prekladať alkoholom, potom musíte počítať s tým, že môže zvyšovať vašu chuť jesť viac ako obvykle alebo naopak to preháňať s kvaseným tekutým cukrom v podobe ďalšieho pohára navyše.

Pre cyklistov a vodákov
Ak ste zapálenými cyklistami alebo vodákmi, bude potrebné jedlo naplánovať dopredu. Musíte totiž počítať s tým, že na obľúbených cyklistických či vodáckych zastávkach veľa zdravého jedla nekúpite a párkami s horčicou a limonádou vám nepomôžu. Na jednodňové výlety si do fľaše pripravte riedené smoothie a používajte ho namiesto iontového nápoja. Na dlhšie túry si nakúpte niekoľko nutrične vyvážených tyčiniek SLIMBEL SYSTEM, ktoré sú skladné a sú schopné nahradiť jedlo. Zapíjajte ich dostatočne vodou. Pribaľte aj niekoľko ďalších porcií výživnej desiaty ako sú orechy, datle alebo iné nesírené sušené ovocie. Pri celodennej športovej aktivite musíte doplňovať zásoby glykogénu. Výborné sú tiež pudingy SLIMBEL SYSTEM, ktoré stačí v šejkri rozmiešať s vodou. Tieto tipy sa budú hodiť aj pre priaznivcov otvorených hudobných festivalov, kde je taktiež výber dostupného jedla veľmi obmedzený.

Pri pobyte u vody
Ak cestujete na juh za slniečkom, počas cesty môžete využiť desiaty v podobe tyčiniek a pudingov SLIMBEL SYSTEM. Na dovolenke pri mori sa spravidla môžete tešiť z chutného stredomorského jedálnička a bohatej ponuky zeleniny, rýb a plodov mora. Ak ste šťastným majiteľom pobytu all-inclusive, potom na tanier ako prvé vždy naservírujte všetko od zeleniny, čo nájdete v ponuke, doplňte ju chudým mäsom alebo rybou, ráno šunkou alebo vajciami. Ponúkané jogurty využite ako príležitosť zamiešať si do nich porciu vlákniny FIBROKI a namiesto dezertu si doprajte 3 sušienky FIBROKI. Banán a sladká broskyňa z ovocnej misy sú tiež skvelým dezertom!

Drinky pre štíhlu líniu
Nezabudnite, že letné drinky môžu byť chutné aj bez alkoholu. Vyskúšajte napríklad nealko Piňa Coladu, ktorou ohromíte každú dámsku návštevu alebo si pripravte nealko Mojito z instantných čajových nálevov z produkcie NATURHOUSE. Či už si z poradne prinesiete čaj LEVANAT, INFUNAT TÉ VERDE alebo DRENANAT, do džbánku s vodou si rozpustite dve až štyri čajové lyžičky (pre viac osôb) rozpustného prášku a zamiešajte. Pridajte čerstvé bylinky ako je mäta alebo medovka. Nakrájajte čerstvé, starostlivo oprané alebo bio limetky, pomaranče, citróny alebo jahody. Byliny nechajte s ovocím lúhovať, občas zamiešajte.

ČUČORIEDKOVÝ CRUMBLE
Suroviny:
3-6 šálok čučoriedok, kokosový olej, 200 g mandlí, 100 g vlašských orechov, ½ lyžičky sódy, ¼ lyžičky soli, ¼ šálky medu, stéviové sladidlo PECVA, ¼ kocky masla, 2 vajcia alebo 3 lyžice mletého ľanového semena namočeného v 9 lyžiciach vody a 1 lyžici jablčného octu, 1 šálka rozmixovaných vločiek, ½ šálky mletého kokosu

Postup:
Pekáčik vymažte kokosovým olejom a vysypte do vnútra prebrané čučoriedky. Pokvapkajte ich stéviovým sladidlom PECVA, prípadne kvôli väčšej kyslosti ešte pridajte 2 lyžice kokosového cukru zmiešaného so škoricou. Na krustu si v mixéri rozmixujte vločky, vlašské orechy a mandle. V mise všetko premiešajte, pridajte mletý kokos, jedlú sódu, štipku soli, med, rozpustené maslo a vajcia. Teraz by mala byť zmes už kompaktná, takže ňou prekryte čučoriedky v pekáčiku. Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C približne 20–30 minút.

SMOOTHIE PIŇA COLADA
Suroviny:
½ mrazeného banánu, 1 šálka na kocky pokrájaného mrazeného ananásu, 1 šálka mandľového alebo kokosového mlieka, 1 lyžička vanilkového extraktu, 1 lyžička kokosového oleja, pár kociek ľadu, pre vyššiu sýtosť môžeme pridať 2 lyžice rastlinného proteínu

Postup:
Všetky ingrediencie dajte do mixéra a dohladka rozmixujte. V prípade potreby nechajte zmrazené ovocie pred mixovaním trochu roztopiť.

MALINOVÁ PANNA COTTA
Suroviny na 4 porcie:
2 a 3/4 šálky kokosového mlieka, 4 lyžice želatínového prášku, ¼ šálky vody, 1 šálka malín, 1-2 lyžice medu alebo javorového sirupu alebo lyžica stéviového sladidla PECVA

Postup:
Do želatíny pridajte vodu a zamiešajte, nechajte ju napučať asi 2-3 minúty. Želatínu dajte spolu s kokosovým mliekom do kastrólika a na nízkej teplote miešajte, kým sa želatína kompletne nerozpustí. Potom ju nechajte vychladnúť na 5-10 minút. Všetky suroviny následne dajte do mixéra a mixujte, kým nezískate krémovú zmes. Ochutnajte a prípadne dochuťte. Zmes vlejte do čistých pohárov a v chladničke nechajte niekoľko hodín stuhnúť. Spevnenú panna cottu ozdobte ďalšími malinami, malou lyžičkou orechového masla, posekanou horkou čokoládou alebo praženými kokosovými vločkami a semienkami alebo si ju vychutnajte samotnú.

JAHODOVÁ ZMRZLINA
Ingredience:
3 banány, 500 g mrazených jahôd, 50 g kešu, 1 lyžica stéviového sladidla PECVA alebo 2-3 lyžice medu, citrónová šťava

Postup:
Kešu namočte na 4 hodiny alebo cez noc, do vlažnej vody. Banány ošúpte, nakrájajte na kolieska a nechajte zamraziť. Najskôr rozmixujte kešu, sladidlo a trochu citrónovej šťavy. Zmrazené banány vložte do mixéra a mixujte s jahodami, kým nevznikne zmrzlinová hmota. Nakoniec zapracujte kešu krém a podávajte. Ďalšou verziou zmrzliny sú rozmixované jahody (na 30 g) s kokosovým mliekom (½ šálky) a 2 lyžicami jahodovej marmelády DIETESSE.3. Po 4-8 hodinách v mrazničke a asi 15 minútovom odstátí je zmes pripravená na konzumáciu.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.