Kvaka - zabudnutá potravina
Kvaka je starodávna zelenina pestovaná už viac než 4 tisíc rokov, a tiež jedna z najstarších plodín pestovaných u nás. V minulosti bola veľmi populárnou zložkou jedálnička a zachránila veľa ľudí v dobách hladomoru. Bohužiaľ ju postupne vytlačili zemiaky.
Konzumovať ju môžeme celú. Ako koreň, tak aj listy. Oboje sú bohatým zdrojom základných živín a minerálov. Preto na ňu nezabúdajte, a až na ňu raz narazíte, určite ju vyskúšajte.
Čo dôležitého kvaka obsahuje?
Koreň je zdrojom vápnika, draslíka, horčíka, železa, vitamínu C a vlákniny.
Listy potom dodávajú vlákninu, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, selén, meď, mangán, kyselinu listovú, vitamín C a provitamín A (betakarotén). Pričom listy kvaky obsahujú asi dvakrát viac proteínov a vlákniny ako koreň, ale menej sacharidov.
Pre predstavu: konzumáciou jednej šálky uvarenej kvaky denne prijmete približne polovicu odporúčanej dávky vitamínu C.
Zo všetkých druhov listovej zeleniny je vňať kvaky najbohatším zdrojom vápnika a je tak výživnejšia ako jej koreň.
Nutričná hodnota v 100 g (37 kalórií): 1,3 g bielkovín, 9 g sacharidov, 2 g vlákniny, 4,5 g cukru, 0,2 g tuku, 0 g cholesterolu, 2 IU vitamínu A, 25 mg vitamínu C, 0,1 mg vitamínu B6, 12 mg sodíka, 305 mg draslíka, 43 mg vápnika, 20 mg horčíka a iné.
Liečivé účinky kvaky
Kosti a kĺby: kvaka je výbornou prevenciou proti osteoporóze a vhodnou potravinou aj pri liečbe zlomenín. Priaznivo ovplyvňuje stav zubov, nechtov a pokožky. Pomáha telu vylučovať kyselinu močovú, a tým pomáha pri problémoch s kĺbmi ako dna, reuma alebo artróza.
Trávenie: za vysoký podiel vlákniny poďakujú vaše črevá aj pečeň, pretože väčšina toxických látok je z tela odvádzaná práve vďaka vláknine. Kvaka navyše podporuje vylučovanie tráviacich štiav, a tým uľavuje tráviacemu systému. Kvaka, vďaka vysokému obsahu vlákniny zvyšuje peristaltiku čriev, avšak pozor. Nemali by ju používať ľudia s akútnym zápalom pečene či žlčníka a pri žlčníkových kameňoch!
Dôležité je vedieť, že najvyšší obsah vitamínov a vlákniny majú listy kvaky. Prečistia tráviaci trakt a pomáhajú v boji so zvýšeným cholesterolom.
Antioxidant: predovšetkým veľké množstvo vitamínu C pomáha chrániť tkanivá pred voľnými radikálmi, uľahčuje hojenie rán, podporuje imunitu, má priaznivý vplyv na dýchacie cesty a bojuje s infekciami.
Srdce: Veľa draslíka a minimum sodíka ocenia kardiaci. A draslík navyše pomáha odplavovať škodlivé látky z tela.
Obličky: Kvaka je tvorená predovšetkým vodou, preto je vhodná aj pri rôznych obličkových problémoch.
Pleť a zrak: Vitamín A - jednou šálkou kvaky doprajete telu až 20% dennej dávky tohto dôležitého antioxidantu. Pôsobí tak proti mnohým kožným ochoreniam a čistí krv.
Redukcia a metabolizmus
Konzumáciou kvaky podporíte metabolizmus, a tým aj vašu redukciu váhy. Kvaka je veľmi sýta vďaka vysokému obsahu vlákniny, a pritom obsahuje len malé množstvo kalórií. Dodáva tak pocit plnosti a pritom je z 90% tvorená vodou. Preto je veľmi diétnou potravinou. Správnemu metabolizmu cukrov napomáha v kvake aj vitamín B1 a B6. Inými slovami, kvaka poskytuje málo energie, takmer žiadny tuk a veľké množstvo vlákniny. Vďaka draslíku má naviac diuretické -prečisťujúce vlastnosti.
Ako si pripraviť kvaku?
Možno ju konzumovať uvarenú alebo surovú a využiť ju môžete prakticky celú, vrátane listov.
Koreň kvaky pripomína svojou chuťou jemnejší kaleráb alebo zemiaky, preto sa často pripravuje podobne ako prílohy zo zemiakov. Kvaková kaša, placky alebo hranolky spestria váš jedálniček a ozvláštnia váš diétny plán.
Listy (vňať) sa môžu použiť na prípravu šalátov alebo dusiť ako kel alebo špenát. Buľvy sa najčastejšie konzumujú varené, v polievkach, omáčkach a prílohách, mladé plody kvaky sú veľmi chutné aj surové. Výborne chutí v zeleninových zmesiach napríklad s mrkvou, cibuľkou, paradajkami a bylinkami.
Z kvaky môžete pripraviť aj zeleninové šťavy. V kombinácii s mrkvou, cviklou, zázvorom a jablkom získate super silnú detoxikačnú zmes.
Pár receptov pre inšpiráciu:
Kvakové hranolky
Ingrediencie: 1 kg kvaky, 1-2 strúčiky cesnaku, korenie podľa chuti (napr. na grilovanie alebo drvenú rascu), olivový olej, popr. soľ
Postup: Kvaku ošúpeme a nakrájame na hranolky. Rozotrený cesnak premiešame s olejom. Hranolky dáme do misy a zmiešame s cesnakovým olejom a korením. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C tak 40 minút (je potreba vyskúšať, podľa toho, aké silné hranolky nakrájate), občas ich počas pečenia obrátime.
Kvakový šalát ako zemiakový
Ingrediencie: 1 ks kvaky, 5 ks kyslých uhoriek, 4 vajcia, 2 cibule, 1 mrkva, 1/4 buľvy zeleru, 1 téglik bieleho jogurtu 3% tuku, šunka 95% mäsa (podľa chuti), sladidlo podľa chuti, sterilovaný hrášok, horčica, voda, korenie, ocot (jablkový), soľ
Postup: Kvaku, mrkvu a zeler ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo. V mise zmiešame uvarenú zeleninu, nakrájané vajcia, 4 nakrájané kyslé uhorky, sterilizovaný hrášok prepláchnutý vodou, šunku a cibuľu pokrájané na kocky. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, najemno nastrúhanej uhorky a cibule a 1 lyžice horčice. Zálievku pridáme do šalátu. Šalát dochutíme horčicou, prípadne octom rozmiešaným v troche vody a prisladeným sladidlom.
Recept si tiež môžete prehrať na Youtube kanáli Naturhouse.
Smoothie pre zdravé kosti
Ingrediencie: 1 lyžica čerstvých listov kvaky, 1 list mangoldu, 3 dl vody
Postup: Listy rozmixujeme vo vode a vzniknutý nápoj po dúškach vypijeme. Odporúčam popíjať denne po dobu troch mesiacov.