Jesenní pomocníci
Pretože jeseň je studeným obdobím, potrebujeme telo zahriať zvnútra. Dni sa skracujú, slniečka ubúda, prichádza únava. To nás vedie siahať po sladkých a tučných potravinách, ktoré však naopak únavu ešte umocnia.
Čo teda zvoliť do jedálnička?
V prvom rade voľme jesenné (sezónne) potraviny, ktoré majú dostatok energie a telo zbytočne nezaťažia. To tvrdí aj čínska medicína. Jedlá sezónne a lokálne pestované, sú pre človeka, žijúceho v rovnakom podnebnom pásme, lepšie stráviteľné.
Vhodné jesenné potraviny zároveň podporia prirodzenú detoxikáciu organizmu, vyvažujú naše hormóny, čím posilníme imunitný systém, dodáme si chýbajúcu energiu a ľahšie zvládneme únavu.
Vzorom nám môžu byť aj naši predkovia, ktorí žili v súlade s prírodou. Konzumovali to, čo zožali a v zime potom siahali po sušených alebo kvasených potravinách.
Poďme sa teda pozrieť na výber jesenných potravín, ktoré nám urobia dobre na tele aj na duši:
všeobecne sa odporúčajú teplé jedlá (studené jedlo spomaľuje trávenie), korenené pokrmy (škorica, kurkuma, kardamóm, klinčeky, zázvor, rozmarín), dusené ovocie (jablká, hrušky, granátové jablká, citrusy) a zelenina (koreňová a zelená), obilniny (celé zrná hnedej ryže, quinoa), strukoviny alebo med. Ale aj orechy a semienka. Vždy doplňované vhodnou bielkovinou ako sú ryby alebo vajcia.
Jedlá je potrebné variť alebo dusiť dlhšiu dobu pri nižšej teplote, aby sa zachovali cenné látky.
Jesenné trápenie:
Zmeny počasia a výkyvy teplôt, vietor, dážď, nedostatok slniečka, to všetko ovplyvňuje našu imunitu. Nádcha, prechladnutie, bolesti v krku, bolesti hlavy a pokles nálady sú následkami jesenných excesov a oslabenia imunitného systému.
Napríklad virózy sú následkom oslabenia imunity. Žalúdočné a dvanástorníkové vredy sú náchylnejšie na aktiváciu práve na jeseň. Aj srdce sa horšie vyrovnáva so zmenami počasia. Bolesti v kĺboch tiež viac pociťujeme pri klesaní teplôt. S chladným počasím máme tendenciu „obaľovať sa tukom“, preto hrozí nárast hmotnosti a obezita. Zápaly priedušiek a astma, o tom vedia svoje alergickí astmatici.
Sychravé počasie a kratšie dni horšie znáša aj psychika, preto trpíme viacerými depresiami.
10 odporúčaní na jeseň:
1) Cereálie a obilniny sú veľkým zdrojom vlákniny, vitamínov B, antioxidantu vitamínu E a minerálnych látok ako horčík a železo. Sú dôležité pre dobrú činnosť čriev a pomáhajú proti stresu a únave. Raňajkujte preto kaše. Napríklad ovsenú alebo quinoovú kašu osladenú čakankovým sirupom či medom.
2) Jablká a hrušky sú plné vody a vlákniny. Podporujú tráviaci systém, chránia žalúdok pred zápalmi a dodávajú vlahu pokožke.
3) Orechy a semienka zlepšujú náladu a pomáhajú proti únave vďaka obsahu B vitamínov, horčíka, železa a nenasýtených mastných kyselín. Sezamové semienka napríklad dokážu zvlhčovať a tonizovať orgány.
4) Korenie, štipľavé a ostré jedlá uvítame, keď pľúca trpia zahlienením alebo keď nás trápi zápal nosových dutín, nadúvanie alebo opuchy kĺbov. Ponúkajú sa tu potraviny ako chren, cibuľa a cesnak. Pre tých, ktorí sú náchylnejší na vysušovanie pľúc, sú vhodnejšie jemnejšie bylinky: škorica, kardamóm, fenikel, oregano, zázvor, klinčeky, rozmarín, tymián, muškátový oriešok, bazalka, koriander a iné.
5) Kvasené potraviny na jeseň ulahodia tráveniu. Zaraďme teda do jedálnička aj kyslú kapustu alebo kimchi, či kyslé mliečne produkty.
6) Tekvica a mrkva sú výbornou jesennou zeleninou. Podporujú trávenie, odvodňujú a pôsobia ako prírodný antioxidant. Vďaka obsahu vitamínov B, C, E, karotenoidov a minerálnych látok posilňujú imunitný systém a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Nezabudnite vždy konzumovať s panenským olivovým olejom.
7) Ďalšou jesennou potravinou užitočnou pre činnosť čriev, obličiek, pečene, srdca i krvného obehu sú slivky. Pôsobia ako antioxidant, podporujú teda detoxikáciu organizmu i chudnutie. Vláknina, vitamíny B, E, draslík, fosfor, vápnik, železo, zinok a meď prospievajú funkcii čriev, imunite a psychike.
8) Dodržiavanie pitného režimu je samozrejmý základ. K jeseni patria teplé nápoje ako bylinné čaje a čerstvé freshe izbovej teploty. Pred spaním nie je od veci vypiť šálku teplého mlieka so štipkou kardamómu, muškátového orieška a zázvoru.
9) Obmedzenie patrí kofeínovým nápojom, ktoré môžeme nahradiť obilnou alebo zelenou kávou.
10) Dostatok spánku zaistí regeneráciu organizmu. Ľahké cvičenie typu jóga alebo prechádzky v prírode hýriacej farbami podporia psychickú rovnováhu a uvoľnia zmysly.