Čučoriedky: prírodná lekáreň na druhú
Článok pripravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE Jindřichův Hradec
S čučoriedkami, zvlášť tými, ktorým hovoríme lesné, sa dostávame na samý vrchol možností, ako posilniť a ozdraviť organizmus. Právom sú často označované za superpotravinu, preto urobíme len dobre, ak ich zaradíme do pravidelného jedálnička.
7 dôvodov, prečo si dopriať čučoriedky:
1. Čučoriedky uvoľňujú cievy a prispievajú k ich pružnosti. Tým sa podieľajú na redukcii krvného tlaku.
2. Navyše dobre fungujú ako adaptogén, zvyšujú toleranciu voči environmentálnemu stresu a zvyšujú odolnosť voči degeneratívnym ochoreniam. Znižujú LDL cholesterol.
3. Toto bežné drobné ovocie našich lesov patrí medzi najsilnejšie zbrane tlmiace produkciu voľných radikálov a predchádzajú tvorbe oxidatívneho stresu. Tiež podporujú tvorbu a funkciu silných antioxidačných enzýmov ako je superoxid dismutáza a kataláza.
4. Čučoriedky znižujú množstvo telesného tuku - zvlášť v brušných partiách.
5. Čučoriedky pomáhajú aj na pleť, redukujú tvorbu vrások, pomáhajú k žiarivému vzhľadu, obnovujú pevnosť a hrúbku pokožky.
6. Čučoriedky sú dobré aj pre náš zrak. Zvýšená schopnosť vidieť pri užívaní čučoriedok sa pozorovala už za druhej svetovej vojny britskými vojnovými letcami, ktorým pravidelné raňajky s čučoriedkovým džemom zvyšovali schopnosť orientácie v zlých svetelných podmienkach.
7. Nakoniec sa tiež preukázala súvislosť medzi ochranou mozgových buniek, pamäte a zlepšení poznávacích schopností pri pravidelnej konzumácii čučoriedok. Čučoriedky zvyšujú zásobovanie mozgu okysličenou krvou, čo vedie k zvýšeniu mozgovej aktivity a zlepšeniu pracovnej pamäti.
Výťažky z čučoriedok nájdete aj v našich ampulkách FLUICIR, kde spoločne s citrónom a hroznovým vínom vytvárajú skvelý detoxikačný mix.
Tieto dôvody určite stoja za to, aby sme čučoriedky zaradili do nášho jedálnička, a musíme uznať, že aj riziko fialovej škvrny na obľúbenom tričku s častou konzumáciou čučoriedkových dobrôt za to jednoducho stojí. A čo dobrého si môžeme z čučoriedok pripraviť?
ČUČORIEDKOVÁ ZMRZLINA
Suroviny: zamrazený banán, zamrazené čučoriedky (asi jedna šálka)
Postup: Do mixéra dajte mierne rozmrazené čučoriedky a banán. Ovocie by malo byť rozmrazené iba natoľko, aby sa dalo mixovať. Mixujte, až sa vytvorí kompaktná hmota. Prípadne viac rozpustenú zmrzlinu môžete pred podávaním dať na 1-2 hodiny do mrazničky, aby ešte stuhla. Banán dodá čučoriedkam potrebnú sladkosť, podľa chuti môžete prípadne pridať lyžičku medu alebo stéviové sladidlo PECVA. Zmrzlinu môžete ozdobiť posekanými ďatľami alebo konopným semienkom, kokosom alebo akýmkoľvek bobuľovým ovocím.
RANNÝ ČOKOLÁDOVO ČUČORIEDKOVÝ KOKTEIL
Suroviny: 1 šálka alternatívneho mlieka (kokosové, mandľové), voda, miska mrazených čučoriedok, 2 lyžice CACAO APINAT, škorica, prípadne vanilkový extrakt, niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA, mandle alebo mandľová múka (rozomleté mandle)
Postup: Mlieko, mandle, kakao, čučoriedky a škoricu dajte do mixéra a mixujte. Mandle pokiaľ možno nechajte namočené vo vode cez noc a následne ošúpte alebo použite rovno zmes blanšírovaných mletých mandlí. Kokteilu dodajú krémovú textúru. Následne zrieďte s vodou, aby ste kokteil trochu odľahčili, prípadne pridajte niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA na osladenie. Priaznivo pôsobiaci tuk v mlieku a mandliach zasýti a tiež podporí tvorbu prospešných hormónov.
ČUČORIEDKY S ČOKOLÁDOVÝM AVOKÁDOM V POHÁRI
Suroviny: čučoriedky, zrelé avokádo, 2 lyžice CACAO APINAT, lyžička medu, prípadne stéviové sladidlo PECVA na dosladenie
Postup: Na prípravu čokoládového krému ošúpte jedno avokádo alebo zrelú dužinu vydlabte z plodu a vložte do mixéra. Pridajte jednu lyžičku vanilkového extraktu a lyžicu medu. Posypte kakaom APINAT. Mixujeme do hladka. Menej zrelé avokáda sa môžu horšie mixovať, potom pridajte trochu kokosového mlieka alebo vody. Avokádový krém rozdeľte do dvoch uzatvárateľných pohárov, ktoré si budete môcť odniesť so sebou do práce, a posypte ich pripravenými umytými čučoriedkami. Čučoriedky nemusíte doslaďovať ani inak upravovať, postačí sladkosť čokoládového krému.
SVIATOČNÝ TROJFAREBNÝ CHIA PUDING
Suroviny pre 4-6 osôb: 6 hrnčekov rastlinného mlieka (kokosové alebo iné môžete zriediť s vodou, aby ste znížili kalorickú záťaž), 2 lyžice medu, prípadne použite kombináciu med plus stéviové sladidlo PECVA, ¾ hrnčeka chia semienok, 1 hrnček čučoriedok, 1 hrnček jahôd, na zdobenie kokosové čipsy alebo hoblinky horkej čokolády alebo konopné semienka
Postup: Do väčšej misy nalejte mlieko, doslaďte medom, zamiešajte, pridajte chia semienka a opäť poriadne zamiešajte. Nechajte 2-3 minúty usadiť a znova zmes zamiešajte. Potom nádobu zakryte a dajte na noc do chladničky. Druhý deň oddeľte tretinu pudingu a s čučoriedkami ju v mixéri rozmixujte a rozdeľte do pohárov alebo misiek. Polovicu zo zvyšnej zmesi dajte do mixéra s jahodami a rozmixujte. Do pohárov rozdeľte neochutený chia puding a naň umiestnite vrstvu s jahodami. Dozdobte a podávajte.