Cesta jarnej očisty

Trendy vo výžive
Sezónne recepty
Cesta jarnej očisty

A je to tu! Jar a s ňou čas na jarnú očistu. Po dlhej zime, keď si telo nazbieralo množstvo škodlivých látok a nejaké nadbytočné tuky z nie príliš ľahkých a vhodných jedál alebo nedostatku pohybu, prichádza tá najvhodnejšia doba na detoxikáciu. Jar je obdobie, kedy sa naše telo zbavuje toxínov a my mu môžeme pomôcť naštartovať všetky životné funkcie. Vďaka detoxikácii pocítite viac energie, posilníte imunitu a trávenie alebo dokonca zhodíte pár nadbytočných kíl.


Ako na jarný detox?

Návodov na jarnú očistu nájdete veľa. Od pôstov až po klystíry. Nič také drastické však nutné ale nie je. Plne postačí počúvať prírodu, ktorá nám sama dáva návod. Skúste pomôcť telu odľahčením stravy. Sústreďte sa na pečeň, obličky a žlčník. Primárne zaraďte do jedálnička prirodzené detoxikačné zelené potraviny, klíčky nabité energiou a živinami, a nezabúdajte ani na bylinky. Na jar sa oplatí mať na tanieri pestré, šťavnaté a zelené jedlo!

Prísnejší detox by mal trvať 3-7 dní. Snažte sa vynechať vyprážané jedlá, údeniny, alkohol, kofeín, cukor, bielu múku, obmedzte soľ. Pokiaľ to zvládnete, vyhnite sa aj mäsu a mliečnym výrobkom.

 

Čo jesť pri očiste?

*Jedzte denne aspoň 500 g zeleniny - či už čerstvej, uvarenej v pare alebo grilovanej a 150 g ovocia. Sústreďte sa na zelené vňate (pažítka, žerucha, medvedí cesnak, špenát), listovú zeleninu, čerstvé bylinky (žihľava, púpava, petržlenová vňať, rozmarín), morské riasy, špargľu a klíčky.

Tip: videorecepty Naturhouse – napr. petržlenová polievka

https://www.youtube.com/watch?v=Vwvl-beqJho&list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX&index=3 

*Pre spestrenie zaraďte fermentované potraviny ako kyslá kapusta alebo kimči a pickles.

* Nevynechávajte bielkoviny, ale voľte skôr ryby, vajcia a skúste napríklad aj tie prepeličie, strukoviny a rôzne alternatívy mäsa ako napríklad tempeh. 

* Dostatok vlákniny je základom pre očistu čriev, preto jedzte celozrnné obilniny, quinou, pohánku, pšeno a rôzne semienka.

*Denne vypite aspoň 2-2,5l tekutín v podobe čistej vody alebo nesladených bylinných čajov.

Tip: Hrsť petržlenovej vňate zalejte horúcou vodou a nechajte vylúhovať – pridajte citrón a popíjajte počas dňa.

*Pozor na prílišnú fyzickú aktivitu v dobe detoxu, skôr voľte prechádzky v prírode, prechádzku na bicykli alebo kolobežke. Zhlboka dýchajte, nafúknite brucho, čím dostanete kyslík ku všetkým dôležitým bunkám.

* Neoddeliteľnou súčasťou detoxu je pokoj, dostatočný spánok a odpočinok. Nestresujte sa! Doprajte si wellness, masáž, saunu alebo aspoň návštevu kozmetického salónu.

Vo dvojici je to ľahšie

Veľa ľudí začína detoxikáciu kvôli chudnutiu. Treba podotknúť, že lepšie by bolo brať očistu ako prípravu na chudnutie. V každom zdravom tele prebieha proces detoxikácie prirodzene, ale my mu môžeme pomôcť a očistu podporiť. Máte na jar potrebu dostať telo späť do rovnováhy, zbaviť sa nadbytočných tukov a odľahčiť jedálniček?

V prvom rade si uvedomte, že detoxikácia je proces, kedy sa má telo naštartovať a odľahčiť. Potom je vhodné pokračovať v diétnom, pestrom režime.

Nejedná sa o ľahký proces, a aby vaše telo dostalo všetky potrebné živiny a všetko prebehlo v zdravom režime, sú vám k dispozícii odborníci, ktorí vás celým procesom prevedú a budú vám oporou. Nie ste na to sami! Vo dvojici sa to lepšie tiahne, či už vám podporu poskytne odborník, alebo so sebou vezmete kamarátku či kolegyňu a budete sa s ňou deliť o výsledky, prípravu jedál do práce alebo sa budete len vzájomne motivovať. Do leta zostáva už len pár mesiacov a vedzte, že práve teraz je tá najlepšia doba, kedy začať. Stačí chcieť.

Naturhouse navyše ponúka množstvo programov, ako docieliť vytúžený účinok. Od Chudnutia a detoxikácie, cez Pack detox alebo 30-dňovú výzvu pre ploché brucho, až po kúru Dajte sa do pohody a schudnite.

S výživovou poradkyňou určite vyberiete postup vhodný práve pre vás. Preberiete výživový plán tak, aby pre vás bolo jeho dodržiavanie ľahké a vy ste nemuseli počítať kalórie a stresovať sa vymýšľaním receptov.

https://www.eshop-naturhouse.sk/redukcne-programy/

Vyskúšajte niektorý z našich receptov:

Šalát z cvikly s klíčkami pre 2-3 osoby:

Suroviny: 1 stredne veľká cvikla (200 g), 1 lyžica klíčkov mungo fazuliek, 1 lyžica slnečnicových alebo tekvicových semienok, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžička medu, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžička horčice

Postup: Cviklu uvarte a nechajte vychladnúť. Potom ju olúpte a nastrúhajte nahrubo. Na zálievku zmiešajte olej, med, citrónovú šťavu, horčicu a soľ. Všetky ingrediencie premiešajte a nalejte na cviklu so semienkami a klíčkami. Opäť premiešajte a podávajte napr. ku quinoovému či šošovicovému rizotu.

 

Opečená čakanka s lososom pre 2 osoby:

Suroviny: 2 filety z lososa s kožou (150 g na porciu), 2 puky čakanky, 3 lyžice olivového oleja, soľ, korenie, citrónová šťava podľa chuti

Postup: Čakankové puky umyte a pozdĺžne ich rozkrojte na štvrtiny. V prípade potreby odstráňte tvrdý hlúb. Vložte ich na panvicu s 1 lyžicou olivového oleja a na miernom ohni ich zo všetkých strán osmažte, kým nezozlatnú a nezmäknú. Filety z lososa mierne osoľte a okoreňte. Na inej panvici ich kožou dole na troche oleja sprudka opražte a potom zmiernite oheň. Filety pečte tak dlho, ako si to vyžaduje ich hrúbka. Pri pečení ich neotáčajte. Na strane s kožou sa tak vytvorí chrumkavá kôrka a druhá strana bude len ľahko prepečená. Mäso zostane šťavnaté a vo vnútri ideálne mierne priehľadné. Na každý tanier naservírujte 4 štvrťky čakankového puku a jeden filet z lososa. Čakanku môžete preliať kvapkou olivového oleja a lososa môžete dochutiť trochou citrónovej šťavy.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.