Babie leto - cuketový raj
Výživová poradkyňa NATURHOUSE
Štěpánka Kutišová
Babie leto má svoje čaro a jedno z nich nám posiela v podobe zelenej úrody na našich záhradkách. Nakuknite cez plot k susedom a uvidíte. Cukety sa smažia, dusia, pečú, robia na cesnaku s bazalkou, varí sa cuketová polievka. Inde sa premieňajú v raw špagety alebo sú súčasťou cuketových fašírok. Nesmieme zabudnúť tiež na cuketové zemiakové placky s cesnakom a majoránom, ktoré sú letnou odľahčenou verziou populárnych placiek.
UHORKY ALEBO CUKETY?
Aj keď by sme hodnotili úrodnosť cukiet s takisto hojnými uhorkami, fakt je ten, že uhorky sa len zriedka používajú na tepelnú úpravu a na prípravu samostatného jedla, a oveľa častejšie končia v zaváracích pohároch v podobe naložených pochutín s octom. Aj s týmito dobrotami, ostatne ako s ďalšími pochutinami, sa to nemá preháňať. U cukety zdravá miera konzumácie nie je známa. Snáď až na jednu výnimku - a to sú výnimočne horké kusy, ktoré by mohli byť domovom nepriaznivo a toxicky pôsobiacej látky kukurbitacinu. V tom prípade ich radšej vôbec nekonzumujeme!
CUKETY A MEGAPODPORA VITAMÍNU A
Z cukiet si jednoducho, ľahko a behom chvíle pripravíte ľahko stráviteľné a veľmi diétne jedlo, ktoré vás nielen zasýti, ale tiež dobre vyživí. Obsahuje totiž slušnú dávku provitamínu A, ktorý je veľmi vitalizujúcim faktorom pre obnovu bunkových jadier. Obsiahnutý provitamín A patrí k najrýchlejšie pracujúcim biolátkam. Z krvi sa okamžite dostáva do telesných buniek a preniká do bunkového jadra. Tu podnecuje k naštartovaniu látkovej premeny v bunkách. Tieto vitalizujúce schopnosti má inak iba hormón štítnej žľazy tyroxín a vitamín E, ktoré aktivujú odolnosť proti stresu, telesnú a duševnú výkonnosť, nervy, mozog, a predovšetkým metabolizmus bielkovín i každej jednotlivej bunky. O prísun vitamínu E sa postará napríklad kvalitný olivový olej, s ktorým si cukety pripravíme.
MINERÁLY, ANTIOXIDANTY A VLÁKNINA V CUKETÁCH
Tešiť sa môžeme aj z vitamínov rady B, rovnako ako minerálov ako je železo, zinok, draslík a mangán. Cuketa je bohatá na vlákninu a chudobná na kalórie, čo je pre udržiavanie nášho osieho pásu jednoznačným benefitom. Zároveň redukuje stavy zápchy a nadúvanie. Cuketa je bohatá na polyfenolické antioxidanty, ktoré sú zásadné pre ochranu tela pred starnutím a chorobami. Vysoký podiel draslíka pomáha udržiavať rovnováhu tekutín a normalizovať krvný tlak. Týmto potom pomerne jednoduchým spôsobom chránime organizmus pred srdcovými príhodami a mozgovou mŕtvicou. Šupka cukiet je bohatá na karotény a horčík. Cukety sú tiež vysoko zásadité a pomáhajú telu zbavovať sa kyslosti v tele.
ZDRAVÉ SLIZNICE S CUKETOU A IMUNITA
Obnovená črevná peristaltika a obsiahnuté látky prospievajú tiež črevným slizniciam. Tieto sú ich konzumáciou a pôsobením posilnené a chránené pred vírusmi, baktériami a voľnými radikálmi. V súčinnosti s ďalšími živinami je vytvárané priaznivé tráviace prostredie a zdravá črevná mikroflóra. Zdravé sliznice a vitálna črevná flóra sú najdôležitejšou obrannou imunitnou hrádzou pred chorobami.
FYTOCHEMIKÁLIE V CUKETE PRE ZDRAVÉ OČI, PĽÚCA I PROSTATU
Cuketa obsahuje fytochemikálie, ktoré sú dôležité pre zdravú prostatu a ktoré pomáhajú redukovať symptómy jej bujnenia. Obsahujú tiež dôležité protizápalovo pôsobiace látky, ktoré pomáhajú proti astme, reumatoidnej artritíde a fibromyalgii. Cukety sú okrem redukcie vysokého tlaku mimoriadne prospešné pri kataraktách, makulárnej degenerácii, ateroskleróze, diabetu, edémoch, skleróze multiplex a žalúdočných či črevných nádorových ťažkostiach.
Povedzte, kto by to bol čakal? Taká celkom bežná a nenápadná zelenina a taký multifunkčný pomocník! Toto poznanie by nás malo viesť k predsavzatiu vyskúšať aspoň jedno nové chutné jedlo s cuketou. Aké vyskúšam ja? Zjednodušené tradičné francúzske ratatouille...