Ako prežiť Vianoce zdravo
Každoročný strašiak v podobe vianočných nástrah sa blíži. Koláče, vyprážaný kapor, zemiakový šalát atď. Zaujímavé, že väčšina ľudí okolo Vianoc zmení prístup k jedálničku. Príčinou je najčastejšie stres, zhon, zima, návštevy či nedostatok pohybu. Dôsledkom sú kilá navyše, podráždené trávenie a výčitky svedomia. Nemusí to tak ale byť. Máme pre vás niekoľko rád, ako prehreškom predísť, vytvoriť si zdravšie Vianoce a maškrtiť bez výčitiek. Vianoce sú výzva, ktorú môžete hravo zvládnuť.
Ak začnete s úpravou jedálnička včas, bude jednoduchšie zvládnuť vianočné nástrahy.
Základné pravidlá Vianoc
Striedmosť – neprejedať sa
Žalúdok nie je nafukovací a pokiaľ ho preplníte, nemôže správne tráviť. Jedzte pomaly, menšie porcie a pridajte si až vtedy, keď máte po chvíli stále hlad.
Nezobať
Pokúste sa myslieť na pauzy medzi jedlami a nechajte telu čas tráviť. Nechajte si aspoň 1-2 hodiny medzi jedlami. Zamedzíte okamžitému ukladaniu tukov a priberaniu. A ak už musíte zobať, dajte si misku sušeného ovocia alebo tekvicových semienok.
Nejesť neskoro
Telo máme nastavené tak, aby cez noc regenerovalo a čistilo sa. Ak sa najete neskoro večer, zabránite mu tak v trávení a bude sa vám horšie spať.
Hýbte sa a zostaňte aktívny
Nemusíte hneď behať kilometre. Na rozhýbanie čriev a spálenie kalórií pomôže aj svižnejšia prechádzka alebo chvíľka plávania.
Zaraďte odľahčený – očistný deň
Verte, že vám telo poďakuje, pokiaľ mu po ťažších dňoch doprajete odľahčenie, najlepšie vo forme tzv. tekutého dňa. To znamená jeden deň jedálniček zostaviť zo smoothie a zeleninových polievok. Obnovíte tak trávenie, vyprázdnite črevá a doprajete telu čas vylúčiť to, čo nepotrebuje.
Hlavná zmena vianočného jedálničku
Vláknina
Jesť dostatok vlákniny je základom každého jedálnička nielen na Vianoce. Pomáha totiž rýchlejšiemu tráveniu, detoxikuje a čistí črevá. Preto na ňu nezabúdajme hlavne na Vianoce, kedy väčšinou jeme viac sladkostí, mäsa a tučnejších jedál.
Zdravšie vianočné menu
Predovšetkým sa vyhnite vyprážanému jedlu a majonézam. Majú vysoký glykemický index a ťažko sa trávia. Inšpirujte sa zdravším vianočným menu a nemusíte sa báť ani o figúru ani zdravie.
Skúste napríklad šalát z kvaky, ktorý od zemiakového nespoznáte
https://www.youtube.com/watch?v=I3qWnsHidf0&list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX&index=22
alebo pečeného pstruha ako alternatívu namiesto kapra
https://www.youtube.com/watch?v=Q1ECcWM2OCI&list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX&index=21
Ľahšie vianočné pečivo
Skúste obmedziť cukor, hlavne ten biely. Veď máme toľko možností, ako sladiť. Skúste tento rok sladiť medom, čakankovým sirupom, vysokopercentnou čokoládou alebo pridať sušené ovocie.
Podobne skúste vymeniť bielu múku aspoň za celozrnnú, ktorú ľahšie strávite a nebudete zaťažovať črevá. Alebo! Experimentujte s mandľovou či kokosovou múkou, ovsenými vločkami alebo urobte verzie cukroviniek úplne bez múky.
Ďalšie tipy na ľahšie vianočné pečivo vám poskytnú aj naši výživoví poradcovia na pobočkách Naturhouse: https://www.naturhouse.sk/pobocky
Alkohol
Jeden pohár alkoholu obsahuje zhruba rovnako kalórií ako miska koláčikov alebo pol vrecúška chipsov, ku ktorým alkohol aj zvádza. Pokiaľ nechcete uraziť návštevu, dajte si biely vínny strek.
Poradenstvo v oblasti stravovania
Pár receptov na koláčiky bez výčitiek:
Čučoriedky v čokoláde
Čučoriedky zamiešajte do rozpustenej horkej čokolády. Na plech vyložený papierom na pečenie urobte malé kôpky, posypte kokosom a dajte asi na hodinu zamraziť.
Datľový kmeň
Ingrediencie:
12 veľkých datlí, ½ hrnčeka arašidového alebo mandľového masla, 1 hrnček nasekaných mandlí, ½ hrnčeka nasekaných pistácií, ¼ hrnčeka slnečnice, ¼ hrnčeka sezamu, ¼ hrnčeka tekvicových semienok, ½ lyžičku morskej soli
Postup:
Datle rozmixujte s orechovým maslom tak, aby vznikla mäkká a lepkavá hmota (pokiaľ bude málo lepkavá, čo záleží na mäkkosti datlí, pridajte 1-2 lyžice vody). Nasekané oriešky a semienka opečte na panvici cca 5-10 minút. Pridajte datľovú zmes so soľou a dôkladne premiešajte. Vzniknutú hmotu preneste na papier na pečenie a zrolujte do tvaru kmeňa. Potom posypte papier semienkami alebo napríklad kokosom a znovu zrolujte tak, aby nimi bol kmeň obalený. Zabalené v papieri dajte aspoň na hodinu do chladničky. Neskôr nakrájajte na cca 18 kúskov.
Vianoce sú krásny čas a majú byť v znamení pohody, rodinných stretnutí, tradícií. Užite si ich. Odpočívajte, relaxujte a žiadne výčitky. Keď si zobnete vanilkový rožok, nezbúra sa ani svet, ani váš metabolizmus. Majte však na pamäti: Všetko s mierou!