Ako na jeseň posilniť svoju imunitu

Sezónne recepty
Trendy vo výžive
Ako na jeseň posilniť svoju imunitu

Jeseň nám neúprosne zaklopala na dvere a len skromne dovoľuje načerpať ešte trochu síl zo slnečných lúčov pred prichádzajúcou zimou. Dostatočné množstvo vitamínu D je pre podporu imunitných funkcií nevyhnutné. Väčšina dospelej populácie trpí jeho nedostatkom. Ak je leto príležitosťou pre vodné radovánky a kontakt s vodou a slnkom, jeseň využívajme ako dodatočnú slnečnú kúpeľ kedykoľvek sa takáto príležitosť naskytne. Nastavujte slnku svoju tvár aspoň počas obedňajšej prestávky v parku a ak sa pošťastí a slniečko zasvieti aj cez víkend, potom hurá sporo oblečení na lehátko, bicykel či záhradku!

Ak nás slnečné lúče vylákajú von na prechádzku do prírody, nezabudnime si so sebou vziať nádobku alebo aspoň vrecúško na prírodné poklady povzbudzujúce našu imunitu. Aké to sú? Zbierajte huby, šípky, bazu ... Huby obsahujú betaglukány stimulujúce imunitnú činnosť. Ak vám nechutia divoké lesné huby, kúpte si známu hlivu ustricovú a uvarte hlivovú polievku alebo guláš, alebo zavítajte do predajne ázijských potravín a nakúpte sušenú hubu shitake. Huby pridávajte do zmesí zeleniny a duste či pečte s mäsom. Zvýši sa tak sýtosť pokrmov, obohatí ich zloženie o ďalší prísun vlákniny a mimo náš zrak budú podporovať makrofágy a ďalšie ochranné bunky, ktoré sú v poprednej línii nášho imunitného systému.

Betaglukány nájdeme napríklad aj v ovsených vločkách. Preto ich vyskúšajme ako lahodnú ovsenú kašu alebo chutný vychladený dezert s jablčným pyré so škoricou, kardamonom a zázvorom alebo si miesto koláčov a buchiet upečme slivkový alebo jablkový obrátený koláč, tzv. Crumble s ovsenou krustou. Vločky sú vysoko výživné, prirodzene bezlepkové a patria medzi tučnejšie obilniny. Pre všetkých tých, čo si strážia váhu, strážte si aj ich použité množstvo. Na raňajky pre dvoch stačí polovica šálky ovsených vločiek. A pre všetky sladké jedlá platí, že strážime aj obsah cukru. Kašu nemusíme sladiť vôbec, do jablkového pyré kvapneme niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA. Crumble z akéhokoľvek ovocia tiež dosladíme stéviovým sladidlom PECVA, na prípravu krusty môžeme použiť dve lyžice medu alebo kokosového cukru.

A čo šípky s bazou? Šípkový čaj z ručne trhaných šípok je jednoducho lahodný a v zime využijeme jeho podporu na maximum. Na jeseň teda poctivo zbierajte šípky, nebojme sa ani tých už mierne mäkších vďaka mrazu. Usušte ich a uschovajte. Nemusíme ich drviť. Ušetríme si tým prácu a vyhneme sa chĺpkom, ktoré sa nekamarátia s našim tráviacim ústrojenstvom. Aby sme z nich vyťažili maximum, tak ich cez noc namočíme a ráno či počas dňa zahrejeme k bodu varu a prípadne krátko povaríme. Na kanvičku potom postačí lyžička medu.

Baza čierna je tradičná liečivá rastlina. Už starí Kelti ju mali v takej úcte, že pri sťahovaní na nové oppídiá bazové kríky vykopávali a prevážali ich na vozoch so sebou. Bola nevyhnutnou výbavou našich predkov v boji proti vírusovým a horúčkovitým chorobám. Baza sa teší obľube aj v pripravenom koncentráte SAMBUKI, ktorý napomáha organizmu od prebytočnej tekutiny. V spojení so srvátkovým koncentrátom KILUSAN s obsahom probiotických baktérií pripravíte organizmus na nápor prvých chladných dní a navyše vám pomôže schudnúť.

Nakoniec si spolu so mnou nezabudnite odložiť  kilogram chemicky neošetrených vyzretých jabĺčok na domáci jablkový ocot, ktorý pomôže vášmu zažívaniu. Kupovaný ocot môže byť hodnotný jedine vtedy, ak nie je pasterizovaný, teda neprešiel vyššou teplotou. Tá totiž ničí probiotické baktérie, ktoré trávenie podporujú.

Imunita má základ v správnej črevnej funkcii a tej tiež pomáha vláknina z jesenných jabĺk, sliviek a hrušiek.

OVSENÁ KAŠA S JABLKOVO-BRUSNICOVOU OMÁČKOU

Ingrediencie: 1 jablko olúpané a rozkrájané na kocky, 50 g brusníc, škorica, kardamón, mletý zázvor, 100 g ovsených vločiek, 1/3 l riedeného mandľového alebo kokosového mlieka s vodou, lyžička vanilkového extraktu

Postup: Kocky jabĺk dajte do hrnca, zalejte 50 ml vody a varte, kým takmer nezmäknú. Plameň znížte na minimum, pridajte brusnice, korenie a nechajte prebublávať, až zmes zhustne. Do iného hrnca nasypte vločky, zalejte ich riedeným mliekom, pridajte vanilkový extrakt a za stáleho miešania varte 4-5 minút do zhustnutia. Rozdeľte do misiek a navrch dajte jablká uvarené s brusnicami (brusnice už bývajú presladené, preto nedosladzujte). Časť pokrmu si môžete nechať v chladničke ako popoludňajší dezert alebo desiatu. Aj chladený pokrm chutí skvele! Dokonalá je aj verzia s jahodovou omáčkou s brusnicami (u jahôd si doslaďte niekoľkými kvapkami stéviového sladidla PECVA).

JABLKOVÝ KOLÁČ S OVSENOU KRUSTOU

Ingrediencie: 8 veľkých jabĺk (asi 1,5 kg), 1 a pol šálky ovsených vločiek, 1/3 šálky kokosového cukru alebo javorového sirupu, ¼ šálky vlašských orechov, 2 lyžice kokosového oleja alebo kvalitného masla alebo ghí, 3 lyžice alternatívneho mlieka (kokosové, mandľové ...), prípadne lyžička škorice a hrsť hrozienok, stéviové sladidlo PECVA

Postup: Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov, krátko povaríme a nakrájame. Na dno menšieho pekáča alebo tortovej formy naukladáme plátky jabĺk. Ak si chceme zjednodušiť prácu, postačí ich len nastrúhať a vložiť do pekáča. Podľa chuti posypeme škoricou, prípadne pridáme aj hrozienka. Pokvapkáme niekoľkými kvapkami stéviového sladidla PECVA. V mise zmiešame vločky, cukor alebo sirup, pokrájané vlašské orechy, rozpustený olej alebo maslo. Pokvapkáme mliekom a zamiešame. Vytvoríme tak posýpku, ktorou pokryjeme jablká v pekáči. Povrch pekáča prekryjeme alobalom a pečieme pri 175 °C asi 45 minút. Po odstránení fólie ešte chvíľu pečieme, kým nezačnú jablká dole pracovať alebo dokonca trochu bublať. Podávame teplé.

DOMÁCI JABLČNÝ OCOT

Postup: Kilogram jabĺk umyte, nastrúhajte aj so šupkou a jadrovníkom, vložte do sklenenej nádoby (napr.  5 l pohára) a zalejte vodou tak, aby siahala päť centimetrov nad jablká (budete potrebovať približne 3 litre vody na jeden kilogram jabĺk). Priklopte viečkom a nechajte týždeň na teplom mieste.

Dvakrát za deň odklopte a premiešajte (drevenou vareškou). Po 10. dňoch sceďte, opäť uzavrite nádobu a dajte na ďalších 21 dní na tmavé miesto, napríklad do špajze. Potom preceďte cez plátno, nalejte do fliaš, uzavrite a uchovávajte najlepšie v chladničke.

 

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.